Projectmanager, coach, trompettist, arrangeur, componist, dirigent.
"Music was my first love...", "Het kan wel!"
Kabel of glasvezel

“Coevorden krijgt eindelijk glasvezel!” koppen de, voornamelijk, advertenties op Facebook en in de krant. En het klinkt alsof we daardoor eindelijk bij de 21e eeuw horen. Is dat wel zo? Laten we eens gaan kijken of er verschillen zijn tussen de communicatie die we nu aangeboden krijgen en glasvezel.

Kabel of glasvezel

En verschillen zijn er; namelijk 3 grote verschillen tussen glasvezel en bestaande technieken zoals ADSL en kabel. Twee zijn technisch en een is organisatorisch van aard. Om de eerste twee te bespreken moeten we eerst even kijken naar de manier waarop internet (en tv, telefonie, …) werkt.

Het wereldwijde communicatienetwerk bestaat voornamelijk uit glasvezelkabels die in verschillende configuraties liggen. Ze zijn aangesloten op hele snelle servers van lokale providers - zoals Ziggo, KPN, etc. Deze providers zijn zelf een zogeheten Internet Exchange of daarop aangesloten. Op dit moment zijn daar 380 van (zie http://www.nl-ix.net/). Een gedeelte daarvan biedt internet voor particulieren aan. De rest heeft de connectie voor eigen diensten – bijvoorbeeld Bol.com of Rijksuniversiteit Groningen. Deze internet exchanges zijn weer aangesloten op de internet backbone die de communicatie met de rest van de wereld verzorgen.

Glasvezel is technisch de snelste manier van communicatie die nu breed voorhanden is. De glasvezel ligt bij ADSL en kabel tot op wijkniveau en gaat daarna – 100 tot 500 meter - verder met koperdraad of coax-kabel. Bij volledige glasvezelnetwerken zoals nu in Coevorden aangeboden wordt is dat laatste stukje ook glasvezel. Dit wordt Fiber-to-the-Home genoemd (FttH). De gebruikte techniek tussen wat we nu kennen en FttH is de reden voor een verschil in mogelijk snelheden. De hoogste snelheid die daarmee op dit moment aangeboden wordt is ongeveer 200Mb/s. De aanbiedingen van glasvezel gaat tot 1000Mb/s (1 Gigabit per seconde). Daarnaast is er een beperking aangebracht waardoor de uploadsnelheid lager is dan de downloadsnelheid bij bestaande internetaansluitingen. Dit zijn de twee technische verschillen – lagere snelheid en verschil tussen download- en uploadsnelheid – die ontstaan door verschil in aanleg tussen kabel, ADSL en glasvezel.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van snelheden en wat je er mee kan. De snelheden zijn hoog aangehouden. Met deze snelheden kun je de activiteit dus zonder problemen uitvoeren. Je ziet dat 500 Mb/s er leuk lijkt, maar dat nagenoeg niemand het gebruikt. Wil je een aantal activiteiten tegelijk doen, dan moet je de snelheden bij elkaar optellen. En let op: wil je de hoge kwaliteit video bekijken, dan moet ook je apparatuur daar geschikt voor zijn!

SnelheidActiviteit
0,5 Mb/sMailen, internet surfen, internet radio
1 Mb/sInternet surfen met veel grafische pagina’s, video conferencing
2 Mb/svideo conferencing met 3 personen
6 Mb/sSD-TV (DVD-kwaliteit) streaming
10 Mb/sHD-TV (720p of 1080i) streaming, online gaming
20 Mb/sVideo conferentie (oa Skype), 3D-TV streaming
40 Mb/sBlu-ray video streaming
100 Mb/s4xHD video conferencing met meerdere personen
500 Mb/sAl het bovenstaande tegelijk en ook nog al je apparaten aangesloten op internet

Het derde verschil is een organisatorisch verschil. In de meeste gevallen is het glasvezelnetwerk open voor meerdere providers, terwijl bij coax en ADSL de eigenaar van de lijn ook de dienst levert. Dat betekent dat je zelf kan kiezen welke provider je wil hebben.

De glasvezel aanbieder geeft aan dat glasvezel toekomstvast is omdat we steeds meer data gaan gebruiken. Dat klopt. De vraag is alleen of dat voor elk huishouden geldt.

Kortom, in een huishouden van 4 personen kan elk een video kijken in SD/HD kwaliteit met de standaard abonnementen. Ik stap wel eens over als ik alle films die ooit gemaakt zijn in 1 dag wil downloaden. Tot die tijd heb ik genoeg aan mijn coax-abonnement.

Gert    17 september 2013 01:54
Ik had al dezelfde indruk maar je hebt het nog iets duidelijker gemaakt!
answer

Naam
Email
Url
Reactie