Projectmanager, coach, trompettist, arrangeur, componist, dirigent.
"Music was my first love...", "Het kan wel!"
Energiekosten

De European Health and Environment Alliance (HEAL) publiceerde vrijdag een schatting van de zorgkosten die indirect veroorzaakt worden door kolencentrales. Op nu.nl verscheen hier een artikel over. De jaarlijkse gezondheidszorgkosten en inkomstenderving door kolencentrales bedragen zo’n 386 miljoen euro

Energiekosten

De organisatie berekende voor heel Europa wat de financiële kosten zijn van de giftige stoffen die kolencentrales uitstoten, ondermeer door chronische longziekten, sommige hartaandoeningen, verloren werkdagen en miskramen. In Nederland staan 8 van die centrales die gezamenlijk jaarlijks iets meer dan 20 miljard kWh produceren. Gelukkig is het maar een klein deel van onze totale elektricteitsproductie.

In het kader van de vervuiler betaald, lijkt het me niet gek om deze kosten op te tellen bij de prijs van de geproduceerde kWh. Dat betekent dat elke kWh uit kolencentrales ongeveer 2 cent meer moet kosten.

Als we op alle fossiel geproduceerde elektriciteit deze extra toeslagen leggen, is de kans dat iemand nog kiest voor grijze stroom wel heel klein geworden. De business case voor duurzame alternatieven is dan nog positiever dan ie nu al is.

Naam
Email
Url
Reactie